viernes, 23 de noviembre de 2012

Dionís Baixeras s'exposa al Centre Cultural Terrassa

Sala de l'exposició de la Col·lecció
Fundació Cultural Caixa Terrassa
Novembre 2012
Des de l'any 1907 la Caixa de Terrassa va anar creant una amplíssima col·lecció d'art que suma gairebé un miler d'obres. Dins dels conjunt hi trobem una interessant varietat de firmes de pintors nostrats que nodreixen un fons creat sense seguir un criteri de completar totes les tendències de l'art català.

Des de la tardor de 2012, el Centre Cultural Terrassa, organisme que gestiona el citat fons, exposa de forma semipermanent una acurada selecció del conjunt pictòric. L'eminent historiador Dr. Francesc Fontbona, membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, és la persona que ha comissariat l'exhibició, fent la tria d'una seixantena de pintures pròpies de l'art català de mitjan segle XIX i la primera meitat del XX, amb pinzellades d'autors propers a les avantguardes.

El passeig per l'exposició es presenta com un itinerari de bellesa que comença amb el Realisme de la mà de Ramon Martí i Alsina. Després d'admirar, entre d'altres, l'obra de Modest Urgell i la primera peça que es comprà, un tríptic d'Alexandre de Riquer titulat Immaculada i àngels, trobem Escena camperola de Dionís Baixeras, definit pel comissari com "el pintor de la placidesa del món rural i mariner."

Dionís Baixeras
Escena camperola
Oli s/tela, 90 x 150 cm, Centre Cultural Terrassa

L'escena s'emmarca en un crepuscle i en aquesta hora de llum baixa i reposada, podem apreciar com el camperol plasmat en primer terme resa el rosari, acompanyat dels qui bé poden ser els membres de la seva família. La placidesa que perfilen les figures i que s'estén fins la darrera nuvolada, ens transporta a altres escenes rurals del pintor; escenes en què el pinzell de Baixeras es fa còmplice de la vida interior dels seus personatges per regalar-nos instants d'un calmat gaudi estètic, com el provocat per la pintura que he esmentat i que bé mereix ser contemplat en el marc d'aquesta suggerent exposició.

No hay comentarios:

Publicar un comentario